Arxiv
2024 2023 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 Arxiv
Elnur HEYDƏROV,
Azərbaycan Kooperasiya Universitetinin aspirantı

Rİ MƏHSULUNUN ARTIRILMASINDA ÇARPAZLAŞDIRMANIN VƏ HİBRİDLƏŞMƏNİN ƏHƏMİYYƏTİ

Heyvandarlığın inkşaf etdirilməsi əhalinin ərzaq məhsullarına (ət, süd,yumurta) olan tələbatın ödənilməsi ilə yanaşı xalq təsərrüfatı üçün gərəkli olan yun, xəz, dəri məhsullarıda istehsal olunur. Odur ki, heyvandarlığın bilavasitə elmi əsaslarla inkşaf etdirilməsi dövlət tərəfindən qarşıya qoyulmuş* vacib məsələdir.
Heyvandarlığın geniş və gəlirli bir sahəsi olan maldarlıq əhali üçün il ərzində tibbi norma əsasında tələb olunan (75 kq) ətin 50%~ə qədəri mal ətinin payına düşür. Eyni zamanda xam dəri istehsalın 60%-ə qədəri məhs qaramalın hesabına ödənilir. Ona görədə apardığımız elmi tədqiqat işlərində tək yerli qaramalın cinslərinin (Qafqaz-qonum, Kostroma, Qara-ala və s.) ətlik cinsin buğaları ilə cütləşdirərək ət məhsuldarlıq keyfiyyətini xarakterizə etmək deyil eyni zamanda xam dəri məhsulunun keyfiyyət göstəricilərini təhlil etməkdən ibarətdir.

MƏQALƏNİ YÜKLƏ [838,68 Kb] (yüklənib: 7)





Baxış: 480
Ünvan:
AZ1073. Bakı ş., Yasamal r-nu,
Mətbuat pr., 529-cu məhəllə
“Azərbaycan” nəşriyyatı, 6-cı mərtəbə
Tel.:    +994 12 510 63 99
Mob.: +994 50 209 59 68
           +994 55 209 59 68
© 2019 AEM
E-mail:
[email protected], [email protected]