Arxiv
2024 Suliddin ABBASOV, k/t.e.n.dosent,
Asərbaycan Dövlət Aqrar Universiteti
İlahəxamm MƏMMƏDZADƏ, disertant,
Azərbaycan Dövlət Aqrar Universiteti
DÜNYA MALDARLIĞIN İNKİŞAF TEMPİ VƏ AZƏRBAYCAN MALDARLIĞININ ƏSASLARI
Aqrar sənayenin inkişaf etdirilməsində əsas məqsəd heyvandarlıq məhsulların (ət, süd, dəri və başqa məhsullar ) artırılması problemidir.
Son illərdə bir çox növ heyvanların ət məhsuldarlığı strukturu əsaslı dəyişmişdir. 1985-ci İldən 2009-cu ilə kimi dünyada istehsal olunan bütün növ ət 151,2 milyon tondan 220,5 milyon tona qədər yəni 45% (bundan quş əti- 88%, donuz əti - 42%, qoyun və keçi-32% və qaramal-20%) artmışdır.
Əhalinin hər adam başına düşən ət il ərzində 00,7 kq-dan 37 kq-a yüksəlmişdir, ancaq süd istehsalı bir neşə dəfə azalmışdır.
Heyvandarlığın əsası olan maldarlığın struktur dəyişməsi gələcəkdə inkişaf tempinə təsir göstərəcəkdir.
MƏQALƏNİ YÜKLƏ
[2,42 Mb] (yüklənib: 9)
Baxış:
612