Arxiv
Elmi iş - 2024 Elmi iş - 2023 Elmi iş - 2022 Elmi iş - 2021 Elmi iş - 2020 Elmi iş - 2019 Elmi iş - 2018 Elmi iş - 2017 Elmi iş - 2016 Elmi iş - 2015 Elmi iş - 2014 Elmi iş - 2013 Elmi iş - 2012 Elmi iş - 2011 Elmi iş - 2010 Elmi iş - 2009 Elmi iş - 2008 Elmi iş - 2007

https://doi.org/10.36719/2663-4619/109/79-83

Səidə Vəlizadə

Naxçıvan Dövlət Universiteti

seide.novruz13@gmail.com

Bənövşə Qasımova

Naxçıvan Dövlət Universiteti

 qasimovabenovse21@gmail.com

Samirə Hüseynova

Naxçıvan Dövlət Universiteti

dr.hüseynova1991@gmail.com

 

Naxçıvan Muxtar Respublikasında tələbələr arasında miqren xəstəliyini gücləndirən qida maddələrinin statistikasının araşdırılması

 

Xülasə

Miqren, şiddətli baş ağrıları, ürəkbulanma, qusma, işığa və səsə həssaslıq kimi əlamətlərlə müşayiət olunan ciddi nevroloji bir xəstəlikdir. Bu araşdırmada Naxçıvan Muxtar Respublikasında tələbələr arasında miqren tutmalarını artıran qida faktorları qiymətləndirilmişdir. İştirakçılar ara­sında aparılan sorğuda qidalar feniletilamin, tiramin, monosodium və aspartam olmaqla dörd qrupa ayrılmışdır. Nəticələr göstərmişdir ki, tiramin qrupu miqren tutmalarını ən çox artıran faktor olmuş­dur; bu qrupa aid işlənmiş ətlər və turşu məhsulları üstünlük təşkil etmişdir. İkinci yerdə feniletila­min qrupu gəlmişdir, burada çiy ət məhsulları və şokolad ön plana çıxmışdır. Üçüncü yer­də mono­sodium qrupu, o cümlədən fast food və paket şorbalar yer almışdır. Aspartam qrupu, xü­susilə diet cola, ən az təsir göstərən qida qrupu olmuşdur. Araşdırmanın nəticələri göstərir ki, qida vərdişləri­nin miqrenin qarşısının alınmasında vacib rolu vardır və müəyyən qidalardan uzaq dur­mağın tut­maların tezliyini və şiddətini azaltmağa kömək edə biləcəyini vurğulayır.

Açar sözlər: miqren, nevrologiya, baş ağrıları, toksinlər, osteopatiya, qida qrupları, miqren tut­maları, sağlam qida rejimi, vegetativ sinir sistemi


Baxış: 66