Xoşqədəm Əliyeva
“Odlar Yurdu” Universiteti
magistrant
“MİKROBİOLOJİ PREPARATIN HAZIRLANMASI”
Xülasə
Bacillus cinsinin bakteriyaları yüksək biotexnoloji potensiala malikdir. Mikrob bu mikroorqanizmlərə əsaslanan preparatlar müasir kənd təsərrüfatında geniş istifadə olunur. Bunlar bitki məhsulların mühafizəsi kök çürüməsinə, toxum kifinə, Phytophthora, Alternaria, Rhizoctonia, Oidium və s. qarşı işlədilir. Müəyyən edilmişdir ki, B. pumilus (MSH) ştammı Mucor və Aspergillus kimi fitopatogenlərin böyüməsini maneə törədir. Bununla yanaşı B.amyloliquefaciens, B.badius, B.gibsonii, B.konsorsiumu, B.methyloprophicus, B.pumilus, B.simplex, B.halotolerans ştammları bitki fitopatogenlərinin qarşısını almaqda hər birindən istifadə edilir.
Açar sözlər: ştam, kriyokonservasiya, liyofilizasiya, bioreaktor, fermentator.
Khoshgadam Aliyeva
Odlar Yurdu" University
master student
"Preparation of microbiological preparation"
Abstract
Bacteria of the genus Bacillus have high biotechnological potential. Microbe preparations based on these microorganisms are widely used in modern agriculture. These are the protection of plant products against root rot, seed mold, Phytophthora, Alternaria, Rhizoctonia, Oidium, etc. used against. It was found that B. pumilus (MSH) strain inhibits the growth of phytopathogens such as Mucor and Aspergillus. Besides, B.amyloliquefaciens, B.badius, B.gibsonii, B.consortium, B.methyloprophicus, B.pumilus, B.simplex, B.halotolerans strains are used to prevent plant phytopathogens.
Keywords: strain, cryopreservation, lyophilization, bioreactor, fermenter.