Arxiv
Elmi iş - 2024
Chingiz Davidov
MSc student from Nanjing Agricultural University
chingiz.davidov1@gmail.com
Wang Siming
College of Humanities and Social Development
Nanjing Agricultural University
Professor and Dean
icac@njau.edu.cn
BREAD HISTORY IN AZERBAIJAN
Abstract
You cannot find a country that is not proud of its traditions of baking national types of bread. Bakery products in Azerbaijan are regarded as the most significant and most important part in the human diet. It is customary here that if you want to invite a person to a meal, and then they must ask - Eat Bread.
Traditional types of bread and pastries in Azerbaijan and most bakery products are prepared from simple wheat dough without any secrets and difficulties. However, the recipes, external form and methods of preparation of traditional Azerbaijani baked goods differ significantly from the methods of preparation of Slavic flour products. Among the favorite types of bread, it is worth highlighting - lavash, yukha, apek, felt, churek.
Key words: types of bread, tandir, wheat, archeological excavations, regions of Azerbaijan
Çingiz Davidov
Şeng Siming
Azərbaycanda çörəyin tarixi
Xülasə
Elə ölkə tapa bilməzsiniz ki, milli çörək bişirmək ənənələri ilə fəxr etməsin. Azərbaycanda çörək məhsulları insanların qida rasionunun ən mühüm və ən vacib hissəsi hesab olunur. Burada adətdir ki, bir insanı yeməyə dəvət etmək istəyirsinizsə, çörək yeyiminizmi deyə soruşmalıdır.
Azərbaycanda ənənəvi çörək və xəmir növləri və çörək məmulatlarının əksəriyyəti heç bir sirr və çətinlik olmadan sadə buğda xəmirindən hazırlanır. Bununla belə, ənənəvi Azərbaycan çörək məmulatlarının reseptləri, xarici forması və hazırlanma üsulları slavyan un məmulatlarının hazırlanma üsullarından əhəmiyyətli dərəcədə fərqlənir. Sevimli çörək növləri arasında bir sıra çörək növlərini vurğulamağa dəyər - lavaş, yuxa, əppək, keçə, şirin çörək.
Açar sözlər: çörək növləri, təndir, buğda, arxeoloji qazıntılar, Azərbaycan bölgələri
Baxış: 654