DOI: https://doi.org/10.36719/2663-4619/85/117-122
Şaban Mustafa oğlu Maxsudov
Tərəvəzçilik Elmi-Tədqiqat İnstitutu Publik hüquqi şəxs
doktorant
shabanmaxsudov@gmail.com
BECƏRMƏ AMİLLƏRİNİN MƏTBƏX ÇUĞUNDURUNUN
MƏHSULDARLIĞINA TƏSİRİ
Xülasə
Mətbəx çuğunduru (Beta vulgaris var.esculenta L.) bitkisi müxtəlif səpin müddətlərində və sxemlərində səpilərək optimal səpin müddəti öyrənilmişdir. Bu məqsədlə mətbəx çuğundurunun məhsuldarlıq göstəriciləri qiymətləndirilmişdir. Məhsuldarlıq göstəricilərinin illər üzrə təkrarlarının orta qiymət göstəricilərinin etibarlılığı T-test statistik proqramı vasitəsilə yoxlanılmışdır. 20-25 mart səpin müddəti və 60+10x10 sm və 20x10 sm səpin sxemləri ən optimal variant kimi qiymətləndirilmişdir.
Açar sözlər: səpin müddəti, səpin sxemi, mətbəx çuğunduru, bitki, məhsuldarlıq
Shaban Mustafa Makhsudov
Scientific-Research Institute of Horticulture is a Public legal entity
PhD student
shabanmaxsudov@gmail.com
Influence of growing factors on table beet yield
Abstract
Table beet (Beta vulgaris var. esculenta L.) was planted according to different sowing time and patterns. Were studied the productivity indicators of table beet planted in various sowing time and patterns. The reliability of the yield index was checked using the statistical program T-test. Planting patterns of 60+10x10 cm and 20x10 cm and 20-25 march sowing time were evaluated as the most optimal sowing patterns for all the studied traits in table beet cultivation on Absheron.
Keywords: sowing time, planting patterns, table beet, plant, productivity