DOI: 10.36719/AEM/2019/01/13-16
Suliddin Abbasov
Azərbaycan Dövlət Aqrar Universiteti
aqrar elmlər üzrə fəlsəfə doktoru
suliddin_74@mail.ru
SÜDLÜK VƏ ƏTLİK NAXIRLARI YARATMAQ YOLLARI
Xülasə
Respublikamızın ekstremal şəraitini nəzərə alaraq əhalinin ət və süd məhsullarına olan tələbatını ödəmək üçün, genetik resurslardan istifadə olunaraq yeni tip və qrupların yaradılması alim və mütəxəsislər qarşısında duran önəmli məsələdir.
Azərbaycanda mövcud qaramalın məhsuldarlığını yüksəltmək dözümlü, xəstəliyə tutulmayan, tezyetişgən, təbii-iqlim şəraitli bitki növlərindən səmərəli istifadə edən, uzunömürlü naxırların yaradılması fermer təsərrüfatlarında və heyvandarlıqla məşğul olan mütəxəssislər üçün qarşıda duran ən aktual problemdir. Belə naxırların yaradılması dünya maldarlığında son illərdə hibridləşmə yolu ilə zebu əsasında yaradılmış cins və tiplərə əsaslanır.
Açar sözlər: maldarlıq, hibrid naxırlar, biotexnoloji üsul, genetik potensial, zebu
Suliddin Abbasov
Azerbaijan State Agrarian University
Ph.D in agricultural sciences
suliddin_74@mail.ru
How to create dairy and beef cattle
Abstract
Long-term results of world cattle-breeding, positive biological and economic features of beef, dairy hybrids and newly created specie of cow-zebu direct us to the creation of hybrid livestock in our country. That is why it is important to create high-yielding fast-growing, long-lived, normal-breeding hybrid breeds in our republic based on the experience of world scientists and experiments with positive results.
Because hybrids are superior to the cultural genes brought to the region by their ability to use use local plant species efficiently and convert fodder to product, maintaining their positive prepotentity in any region. At the same time, it is only way to create hybrid breeds with economic efficiency in a short time.
Keywords: cattle-breeding, hybrid, biotechnological method, genetic potensial, zebu