DOI: https://doi.org/10.36719/2663-4619/89/95-100
Elnur Abasov
Azərbaycan Dövlət İqtisad Universiteti
magistrant
elnur.abasov.999@gmail.com
ZEYTUN YAĞINDA KEYFİYYƏT
Xülasə
Zeytun bəşəriyyətə bəxş edilmiş mühüm meyvədir. Bu səbəbdən zeytunlardan əldə edilən və heç bir kimyəvi təsirə məruz qalmadan istehsal edilən zeytun yağı da insan sağlamlığı üçün əhəmiyyətlidir. İnsan sağlamlığı üçün vacib olan yüksək keyfiyyətli zeytun yağı istehsalı vacibdir. Keyfiyyətli zeytun yağı istehsalında zeytunun növü, yetişdirildiyi coğrafi bölgə, iqlim, torpaq quruluşu, akvakulturada tətbiq olunan mədəni proseslər, zeytunun yığımdan sonra taralarda çatdırılması və zeytun yağının daha sonra saxlanması təsirli olur. Digər tərəfdən, zeytun yağı istehsalı və istehlakında keyfiyyətin davamlılığı üçün istehsalçıların və istehlakçıların məlumatlılığının artırılması vacibdir. Bu araşdırmada zeytun yağının istehsalına və keyfiyyətinə təsir edən amillər müvafiq qanunvericiliklə araşdırılmışdır.
Açar sözlər: zeytun, zeytun yağı, keyfiyyət, istehlak, qanunvericilik
Elnur Abasov
Azerbaijan State Economic University
master student
elnur.abasov.999@gmail.com
Quality in olive oil
Abstract
Olive is an important fruit that is given to human beings. For this reason olive oil obtained from olive and produced without any chemical processing is also important for human health. What is important for human health is the quality production of olive oil. In the production of high quality olive oil, many criteria such as olive variety, geographical region where it is grown, climate, soil structure, cultural processes applied in cultivation, bringing the olive oil to the cask after it is dried and storage of olive oil after it is affected. On the other hand, awareness of producers and consumers is important for the sustainability of quality in olive oil production and consumption. In this study, the factors affecting production and quality in olive oil were examined with the related legislation.
Keywords: olive, olive oil, quality, consumption, legislation