DOI: https://doi.org/10.36719/2663-4619/89/253-258
Mirjavid Miriyev
Baku State University
master student
miriyev.mm@mail.ru
UOT 34; 341
IDENTIFICATION OF GENERAL NORMATIVE REQUIREMENTS FOR THE SAFETY OF FOOD PRODUCTS
IN THE LEGISLATION OF THE AZERBAIJAN REPUBLIC
Abstract
Food security should form reliable sources and reserves of providing the country's population with important types of food. In the Republic of Azerbaijan, a state control system is being formed in order to ensure the population's demand for quality food. The large-scale measures implemented in this field have their positive results. "The State Program for ensuring food safety in the Republic of Azerbaijan for the years 2019-2025" was approved. As a continuation of the reforms carried out in the field of food safety, the existing normative legal framework in the field of food safety has been improved. This article discusses the general requirements established in the legislation for ensuring food safety.
Keywords: food safety, food products, safe food products, dangerous food products, special purpose food products, biologically active food products, fortified food products, safe drinkable water, food subjects
Mircavid Miriyev
Bakı Dövlət Universiteti
magistrant
UOT 34; 341
Ərzaq məhsullarının təhlükəsizliyinə dair ümumi normativ tələblərin
Azərbaycan Respublikasının qanunvericiliyində təsbiti
Xülasə
Ərzaq təhlükəsizliyi ölkə əhalisinin mühüm ərzaq növləri ilə təminatının etibarlı mənbələrini və ehtiyatlarını formalaşdırmalıdır. Azərbaycan Respublikasında əhalinin keyfiyyətli qidaya olan tələbatının təmin edilməsi istiqamətində dövlət nəzarət sistemi formalaşır. Bu sahədə həyata keçirilən genişmiqyaslı tədbirlər öz müsbət nəticələrini verir. “Azərbaycan Respublikasında qida təhlükəsizliyinin təmin edilməsinə dair 2019–2025-ci illər üçün Dövlət Proqramı” təsdiq edilmişdir. Qida təhlükəsizliyi sahəsində aparılan islahatların davamı olaraq qida təhlükəsizliyi sahəsində mövcud normativ hüquqi baza təkmilləşdirilmişdir. Bu məqalədə qida təhlükəsizliyi təmini üçün qanunvericilikdə təsbit edilmiş ümumi tələblərdən bəhs edilir.
Açar sözlər: qida təhlükəsizliyi, qida məhsulları, yem məhsulları, təhlükəsiz qida məhsulları, təhlükəli qida məhsulları, xüsusi təyinatlı qida məhsulları, bioloji aktiv qida məhsulları, fortifikasiya olunan qida məhsulları, təhlükəsiz içməli su, qida subyektləri