DOI: https://doi.org/10.36719/2663-4619/85/110-116
Tarıverdi Allahverdi oğlu İslamzadə
Əkinçilik Elmi-Tədqiqat İnstitutu
doktorant
OPTİMAL ŞİTİL NORMASINDA HƏŞİMİ ÇƏLTİK SORTUNUN KEYFİYYƏT GÖSTƏRİCİLƏRİNİN MİNERAL GÜBRƏ NORMALARINDAN VƏ ƏKİN MÜDDƏTİNDƏN ASILILIĞI
Xülasə
Məqalədə Lənkəran-Astara bölgəsinin tünd-boz torpaqlarında aparılan tədqiqatlarda təcrübə sahəsinin əsas aqrokimyəvi göstəriciləri göstərilmişdir. Təcrübə sahəsi torpağının aqrokimyəvi göstəricilərinin nəticələrindən məlum olmuşdur ki, 0-30 sm dərinlikdən götürülmüş torpaq nümunələrində pH 6,12-5,87, 30-60 sm dərinlikdə isə 5,98-6,20 arasında dəyişir, yəni sahə zəif turş xassəyə malikdir. Torpaqda karbonatlılıq yoxdur. Ümumi humusun miqdarı 0-30 sm dərinlikdə orta hesabla 3,03-3,14% (3,045-3,157), 30-60 sm dərinlikdə 1,63-1,73% (1,618-1,751), 60-90 sm dərinlikdə isə 1,05% (1,033-1,065) arasında dəyişir.
Məqalədə “Həşimi” çəltik sortunun keyfiyyət göstəricilərinin müxtəlif tədqiqat illərində, optimal şitil normasında əkin müddətlərindən və mineral gübrə normalarından asılı olaraq dəyişməsi qeyd olunmuşdur.
Açar sözlər: torpaq, bitki, azot, keyfiyyət, çəltik
Tariverdi Allahverdi Islamzade
Agricultural Research Institute
PhD student
islamzade@yahoo.com
Dependence of quality indicators of Hashimi rice variety on mineral fertilizer rates and planting time at optimal seedling rate
Abstract
The article details the main agrochemical indicators of the experimental field in the Lankaran-Astara region in 2016-2017 years. The results of the analysis showed that the pH in the tillage layer of the experimental field is 6.12-5.87, in the lower layers, this figure ranged from 5.98 to 6.20.That is, the area has a weakly acidic property. There is no carbonation here as the pH of the experimental field soils is below 6.5. The amount of total humus averaged 3.03-3.14% (3.045-3.157) at the depth of 0-30 cm, 1.63-1.73% (1.618-1.751) at the depth of 30-60 cm, and 1.00% at the depth of 60-90 cm it varies between 1.05 % (1.033-1.065).
The article notes that the quality of the “Hashimi” rice variety varies depending on the sowing times and fertilizer norms in different resarch years.
Keywords: soil, plant, nitrogen, quality, rice