https://doi.org/10.36719/2789-6919/42/118-124
Tamara Abbasova
Azərbaycan Dövlət Aqrar Universiteti
biologiya elmləri namizədi
https://orcid.org/0000-0003-3455-0652
abbasov2020@mail.ru
Kamandar Daşdəmirov
Azərbaycan Dövlət Aqrar Universiteti
biologiya elmləri namizədi
https://orcid.org/0009-0001-4933-7064
kamandar.dashdamirov@mail.ru
Həcər Novruzova
Azərbaycan Dövlət Aqrar Universiteti
https://orcid.org/0009-0007-3670-1473
hacar.novruzov@inbox.ru
Aysel Əsgərova
Azərbaycan Dövlət Aqrar Universiteti
https://orcid.org/0009-0008-8178-8077
aysel.esgerova.93@list.ru
Amarant taxılının kimyəvi və amin turşu tərkibi
Xülasə
Tədqiqatlar amarantın becərilməsinin genişləndirilməsinin zəruriliyi, xüsusən Azərbaycanda bitə biləcək növlərin müəyyən edilməsi ilə bağlı aparılıb. Amarantın və onun emal məhsullarının yüksək qida dəyərini nəzərə alaraq, onların xüsusi məhsulların yaradılması yolu ilə əhalinin qidalanmasında istifadəsinin insan orqanizminin qida maddələrinə və enerjiyə olan tələbatını səmərəli şəkildə ödədiyini və bu problemi qismən həll edəcəyini güman etmək olar.
Amarant potensialından uğurla istifadə etmək üçün, dəfələrlə qeyd etdiyimiz kimi, təkcə yeyinti və yem sənayesinin deyil, həm də əczaçılıq sənayesinin ehtiyacları üçün amarant toxumlarının və yarpaqlarının kompleks emalının inkişaf etdirilməsi lazımdır.
Açar sözlər: amarant, protein, amin turşuları, şəkər, yağlar, makroelementlər, mikroelementlər, növ