Arxiv
ELMİ TƏDQİQAT - 2025 ELMİ TƏDQİQAT 2024 ELMİ TƏDQİQAT 2023 ELMİ TƏDQİQAT 2022 ELMİ TƏDQİQAT 2021

https://doi.org/10.36719/2789-6919/42/118-124

Tamara Abbasova

Azərbaycan Dövlət Aqrar Universiteti

biologiya elmləri namizədi

https://orcid.org/0000-0003-3455-0652

abbasov2020@mail.ru

Kamandar Daşdəmirov

Azərbaycan Dövlət Aqrar Universiteti

biologiya elmləri namizədi

https://orcid.org/0009-0001-4933-7064

kamandar.dashdamirov@mail.ru

Həcər Novruzova

Azərbaycan Dövlət Aqrar Universiteti

https://orcid.org/0009-0007-3670-1473

hacar.novruzov@inbox.ru

Aysel Əsgərova

Azərbaycan Dövlət Aqrar Universiteti

https://orcid.org/0009-0008-8178-8077

aysel.esgerova.93@list.ru

 

Amarant taxılının kimyəvi və amin turşu tərkibi

 

Xülasə

Tədqiqatlar amarantın becərilməsinin genişləndirilməsinin zəruriliyi, xüsusən Azərbaycanda bitə biləcək növlərin müəyyən edilməsi ilə bağlı aparılıb. Amarantın və onun emal məhsullarının yüksək qida dəyərini nəzərə alaraq, onların xüsusi məhsulların yaradılması yolu ilə əhalinin qidalanmasında istifadəsinin insan orqanizminin qida maddələrinə və enerjiyə olan tələbatını səmərəli şəkildə ödədiyini və bu problemi qismən həll edəcəyini güman etmək olar.

Amarant potensialından uğurla istifadə etmək üçün, dəfələrlə qeyd etdiyimiz kimi, təkcə yeyinti və yem sənayesinin deyil, həm də əczaçılıq sənayesinin ehtiyacları üçün amarant toxumlarının və yarpaqlarının kompleks emalının inkişaf etdirilməsi lazımdır.

Açar sözlər: amarant, protein, amin turşuları, şəkər, yağlar, makroelementlər, mikroelementlər, növ


Baxış: 43