Arxiv
Təbiət və elm 2024
Ləman İsmayıl qızı Əlizadə
Azərbaycan Tibb Universiteti
tibb üzrə fəlsəfə doktoru
laman.alizade@mail.ru
Sevinc Arif qızı Əliyeva
Azərbaycan Tibb Universiteti
tibb üzrə fəlsəfə doktoru
dr.aliyeva@mail.ru
Gültəkin Rafiq qızı Cavadova
Azərbaycan Tibb Universiteti
tibb üzrə fəlsəfə doktoru
cavadova@mail.ru
Şəhla Malik qızı Əskərova
Azərbaycan Tibb Universiteti
tibb üzrə fəlsəfə doktoru
doctor_askerova@mail.ru
Raziyə Polux qızı Həsənova
Azərbaycan Tibb Universiteti
tibb üzrə fəlsəfə doktoru
hasanova@mail.ru
DƏMİR DEFİSİTLİ ANEMİYASI OLAN QADINLARIN
FAKTİKİ QİDALANMASI
FAKTİKİ QİDALANMASI
Xülasə
Gözləyən anaların faktiki qidalanmasının qiymətləndirilməsinin nəticələri onların rasionunun balanssızlığını xarakterizə edir. Ərzaq dəstinin tərkibində süd məhsulları (40,2 faiz), çörək məmulatı (9,9 faiz), şəkər və xəmir məmulatları (6,0 faiz) istehlakının artıqlığı qeydə alınıb. Minimum istehlak səbəti ilə müqayisədə ət məhsulları (3,0%), balıq məhsulları (48,9%), yumurta (17,1%), tərəvəz (28,5%), bitki yağı (13,0%).
Gözləyən anaların gündəlik rasionunun kimyəvi tərkibi makronutrientin balanssız gəlməsini əks etdirir. Fizioloji nisbətlə müqayisədə bitki mənşəli dələ (25,4%-dən aşağı) və ümumi piy (47%), heyvan piyləri 90,5%, nişasta 7,6%, xolesterin 58,8 üstünlük təşkil edir.
A vitamini (10%), in - karotin (22,3%), E vitamini (14,4%), B6 vitamini (26,1%), vitamin PP (3%) çatışmazlığı qeyd olunur, lakin eyni şəkildə mineral material: kalium 18,1%, kalsium 10,3%, dəmir 57%, sink 49,5%.
Açar sözlər: anemiya, hamiləlik, ailə həkimi, dəmir, defisit
Laman Ismayil Alizade
Sevinj Arif Aliyeva
Gultekin Rafig Javadova
Shahla Malik Askarova
Raziya Polukh Hasanova
Actual feeding of women with iron deficient anemia
Abstract
Results of the estimation of the actual feeding the expectant mothers characterize the imbalance of their ration. In structure of the grocery set is noted excess of the consumption of the milk products (on 40, 2%), bread-muffin product (on 9, 9%), sugar and pastries (on 6,0%), as well as meat products (3,0%), in comparison with minimum consumer basket, at deficit of the fish products (on 48,9%), egg (on 17,1%), vegetables (on 28,5%), vegetable butter (on 13,0%).
The chemical composition of the daily ration of the expectant mothers reflects the unbal anced arrivəl an macronutrient. In comparison with physiological rate is noted deficit veg etable squirrel (below on 25,4%) and prevəlence general fat (on 47%), animal fat on 90,5%, starch in 7,6%, cholesterin 58,8.
It is noted deficit vitamin A (on 10%), in - carotin (on 22,3%), vitamin E (on 14,4%), vitamin B6 (on 26, 1%), vitamin PP (on 3%), but in the same way mineral material: potassi um on 18,1%, calcium on 10,3%, ferric on 57%, zinc on 49,5%.
Keywords: anemia, pregnancy, family doctor, iron, deficiency
Baxış: 452