Arxiv
2024 2023 2022 2021 2020 2019 Arxiv
Ləman İsmayıl qızı Əlizadə
Azərbaycan Tibb Universiteti
tibb üzrə fəlsəfə doktoru
Sevinc Arif qızı Əliyeva
Azərbaycan Tibb Universiteti
tibb üzrə fəlsəfə doktoru
Gültəkin Rafiq qızı Cavadova
Azərbaycan Tibb Universiteti
tibb üzrə fəlsəfə doktoru
Şəhla Malik qızı Əskərova
Azərbaycan Tibb Universiteti
tibb üzrə fəlsəfə doktoru
Raziyə Polux qızı Həsənova
Azərbaycan Tibb Universiteti
tibb üzrə fəlsəfə doktoru

DƏMİR DEFİSİTLİ ANEMİYASI OLAN QADINLARIN
FAKTİKİ QİDALANMASI
Xülasə
Gözləyən anaların faktiki qidalanmasının qiymətləndirilməsinin nəticələri onların rasionunun balanssızlığını xarakterizə edir. Ərzaq dəstinin tərkibində süd məhsulları (40,2 faiz), çörək məmulatı (9,9 faiz), şəkər və xəmir məmulatları (6,0 faiz) istehlakının artıqlığı qeydə alınıb. Minimum istehlak səbəti ilə müqayisədə ət məhsulları (3,0%), balıq məhsulları (48,9%), yumurta (17,1%), tərəvəz (28,5%), bitki yağı (13,0%).
Gözləyən anaların gündəlik rasionunun kimyəvi tərkibi makronutrientin balanssız gəlməsini əks etdirir. Fizioloji nisbətlə müqayisədə bitki mənşəli dələ (25,4%-dən aşağı) və ümumi piy (47%), heyvan piyləri 90,5%, nişasta 7,6%, xolesterin 58,8 üstünlük təşkil edir. 
A vitamini (10%), in - karotin (22,3%), E vitamini (14,4%), B6 vitamini (26,1%), vitamin PP (3%) çatışmazlığı qeyd olunur, lakin eyni şəkildə mineral material: kalium 18,1%, kalsium 10,3%, dəmir 57%, sink 49,5%.
Açar sözlər: anemiya, hamiləlik, ailə həkimi, dəmir, defisit

Laman Ismayil Alizade
Sevinj Arif Aliyeva
Gultekin Rafig Javadova
Shahla Malik Askarova
Raziya Polukh Hasanova

Actual feeding of women with iron deficient anemia
Abstract
Results of the estimation of the actual feeding the expectant mothers characterize the imbalance of their ration. In structure of the grocery set is noted excess of the consumption of the milk products (on 40, 2%), bread-muffin product (on 9, 9%), sugar and pastries (on 6,0%), as well as meat products (3,0%), in comparison with minimum consumer basket, at deficit of the fish products (on 48,9%), egg (on 17,1%), vegetables (on 28,5%), vegetable butter (on 13,0%).
The chemical composition of the daily ration of the expectant mothers reflects the unbal­ anced arrivəl an macronutrient. In comparison with physiological rate is noted deficit veg­ etable squirrel (below on 25,4%) and prevəlence general fat (on 47%), animal fat on 90,5%, starch in 7,6%, cholesterin 58,8. 
It is noted deficit vitamin A (on 10%), in - carotin (on 22,3%), vitamin E (on 14,4%), vitamin B6 (on 26, 1%), vitamin PP (on 3%), but in the same way mineral material: potassi­ um on 18,1%, calcium on 10,3%, ferric on 57%, zinc on 49,5%.
Keywords: anemia, pregnancy, family doctor, iron, deficiency

MƏQALƏNİ YÜKLƏ [1,57 Mb] (yüklənib: 28)


Baxış: 244
Ünvan:
AZ1073. Bakı ş., Yasamal r-nu,
Mətbuat pr., 529-cu məhəllə
“Azərbaycan” nəşriyyatı, 6-cı mərtəbə
Tel.:    +994 12 510 63 99
Mob.: +994 50 209 59 68
           +994 55 209 59 68
© 2019 AEM
E-mail:
[email protected], [email protected]