Arxiv
Təbiət və elm 2024 Təbiət və elm 2023 Təbiət və elm 2022 Təbiət və elm 2021 Təbiət və elm 2020 Təbiət və elm 2019
Əlizaman Talıb oğlu Rəsulov
AMEATorpaqşünaslıq və
Aqrokimya İnstitutu
Aqrar elmləri üzrə fəlsəfə doktoru
agrochemistry@yandex.ru
elovsetq@mail.ru

“ÇƏHRAYI TAYFI” SÜFRƏ ÜZÜM SORTUNUN KEYFİYYƏTİNƏ
 AQROTEXNİKİ TƏDBİRLƏRİN TƏSİRİNİN ELMİ ƏSASLARI
Xülasə
Saxlama  və nəqlolunma üçün yetişdirilən keyfiyyətli süfrə üzümü istehsal etmək üçün aqrotexniki tədbirlərin tətbiqinin xüsusi əhəmiyyəti vardır. Bu nəzəriyyəni təcrübəvi öyrənmək üçün biz Xələc qəsəbəsində “Hacı Ələddin fermer MMC” 100 hektar çoxillik üzüm bağında “Çəhrayı tayfı” sortu üzümlük sahəsində təcrübə qoyduq. Tədqiqat vasitəsilə müəyyən edilmişdir ki, saxlama və nəqlolunmaya yararlı  məhsul, təcrübə tənəklərində artıq yaşıl tağların birinci budanmasından sonra 40 yaşıl zoğ və quru budama vaxtı bar zoğlarını 12-15 gözcük uzunluğunda budadıqda yetişdirilir. 
Üzümü quru havada  yığırlar. Həddindən artıq qızmar günəş altında və çiskin yağışlı buludlu havada yığılan üzümün saxlamağa və nəqliyyata davamlığa müqaviməti azalır. Süfrə üzümünü seçmə yolu ilə salxımlar tədricn yetişdikcə yığılır. Üzüm, yığımı vaxtı əvvəlcədən sortlaşdırılır və taralara yığılır. Yığım vaxtı tam yetişməmiş və yetişməsi ötmüş salxımlar yığılmır. Üzümün optimal yığım müddəti sorta məxsus şəkərlik dərəcəsinə görə müəyyən edilir.
Açar sözlər: Süfrə üzümü, sort, keyfiyyət, məhsuldarlıq, şirənin şəkərliyi, turşuluq.

AlizamanTalıbRasulov
Growing quality table grapes for the storage and transport
Abstract
The application of agro-technical measures has particular importance for the production of quality table grapes grown for storage and transportation. In order to study this theory experimentally, we conducted an experiment in the vineyard of the “Pink Tayfi” variety in the 100-hectare perennial vineyard of Haji Aladdin Farmer LLC in Khalaj settlement. The study found that the product, which is suitable for storage and transportation, is grown in experimental vines after the first pruning of green arches, when 40 green shoots and dry pruning time bar shoots are pruned to a length of 12-15 buds. 
They pick grapes in dry weather. Grapes harvested under extreme heat and rainy cloudy weather have reduced resistance to storage and transport. By selecting table grapes, clusters are harvested as they gradually ripen. Grapes, harvesting time is pre-sorted and collected in containers. Immature and overripe clusters are not harvested at harvest time. The optimal harvesting time of grapes is determined by the degree of sugar content of the variety. 
Keywords: Table grapes, variety, quality, productivity, sugar content of the juice, acidi




Baxış: 585