Arxiv
ELMİ TƏDQİQAT - 2025 ELMİ TƏDQİQAT 2024 ELMİ TƏDQİQAT 2023 ELMİ TƏDQİQAT 2022 ELMİ TƏDQİQAT 2021

DOI:  https://doi.org/10.36719/2789-6919/44/189-192

Aybəniz Hüseynova

Azərbaycan Dövlət Aqrar Universiteti

https://orcid.org/0009-0009-6879-578X

aybenizhuseynova020@gmail.com

Rəna Süleymanova

Azərbaycan Dövlət Aqrar Universiteti

https://orcid.org/0009-0009-3672-6683

rena.suleymanova.82@mail.ru

 

Ağ tut bitkisinin (Morus Alba) xüsusiyyətləri və əhəmiyyəti

 

Xülasə

   Bu növlərin yerüstü orqanlarından istifadə edilməsi baxımından tayı bərabəri olmayan tut bitkisindən qida kimi xalq təbabətində və təbii ipək alınmasında geniş istifadə olunur.

     Azərbaycan Dövlət Aqrar Universitetinin təcrübə bazasında və laboratoriya şəraitində toplanan yerli tut sortlarının üzərində tədqiqat işi aparılmışdır. Həmin formalar və poliploid tut sortları üzərində fenoloji müşahidələr aparılmış və onların bioloji xüsusiyyətləri öyrənilmişdir.

     Tut bitkisinin bir çox növarası hibridlərinə mənsub olan çoxlu meyvəlik, yemlik, sort və formaları öyrənilmişdir.Tut sortu və formalarının ölçüləri və şəkərliliyinin tədqiqi öyrənilmişdir.

Açar sözlər: Ağ tut, sort, əhəmiyyət, formaların təsviri, genofond


Baxış: 71