Arxiv
2024 2023 2022 2021 2020 2019 Arxiv

DOI: https://doi.org/10.36719/2707-1146/33/46-50

                    Tahirə Pənahova     

Azərbaycan Dövlət Aqrar Universiteti

  racabova01@mail.ru                                     

Gülbəniz Nəcəfova 

Azərbaycan Dövlət Aqrar Universiteti

necefova4660@gmail.com


GƏNCƏ-QAZAX ZONASINDA YETİŞDİRİLƏN KƏLÇƏLƏRİN KÖKƏLDİLMƏSİNDƏ İSTEHSALAT QALIQLARININ İSTİFADƏ EDİLMƏSİ


Xülasə

Məqalədə Şəmkir rayonunda yerləşən “Qapanlı” kəndli fermer təsərrüfatında yetişdirilən kəlçələrin kökəldilməsində istehsalat qalıqlarının istifadə edilməsindən söhbət açılır. Bu da onunla bağlıdır ki, kəlçələr kökəldilmədə istehsalat qalıqlarından yaxşı istifadə edir və yediyi yemi məhsula çevirmək qabiliyyəti yüksəkdir. Onu qeyd etmək lazımdır ki, Gəncə-Qazax zonasında yetişdirilən kəlçələr üzərində əsaslı seçmə aparılmışdır. Ona görə də eksteryerində nöqsan yoxdur. İqlim şəraitinə tez uyğunlaşan kəlçələr Gəncə-Qazax zonasının ərazisi üçün yüksək uyğunlaşma qabiliyyətinə malikdir və onların Kür qırağı ərazilərdə böyümə dinamikası sürətlidir. Ona görə də “Qapanlı təsərrüfatı”nda kəlçələrin bəslənməsi və kökəldilməsi yaxşı nəticə verir. Tədqiqat işi Şəmkir rayonunda yerləşən “Qapanlı” kəndli fermer təsərrüfatında, “Zoomühəndislik fakültəsinin” Kənd təsərrüfatı heyvanların yetişdirilməsi və yemləndirilməsi” kafedrasının laboratoriyasında aparılmışdır. Aparılan təcrübədən aydın oldu ki, yem qarışığının tərkibində olan qida maddələrinin həzməgediciliyi bilavasitə onun tərkibində olan çiyid qabığının miqdarı ilə əlaqədardır. Yem rasionları üzrə hazırlanmış yemlər kimyəvi təhlil edilmiş və kəlçələr üzərində qoyulmuş xüsusi təcrübədə onların tərkibində olan qida maddələrinin həzməgediciliyi öyrənilmişdir. 

Açar sözlər: kəlçə, kökəldilmə, istehsalat qalıqları, dənəvər yem, üzüm cecəsi unu,  çiyid qabığı, sutkalıq yem, arpa küləşi, senaj


Tahira Panahova

Azerbaijan State Agrarian University

racabova01@mail.ru                                    

Gulbeniz Nadjafova

Azerbaijan State Agrarian University

necefova4660@gmail.com


The using of industrial remainders on fatting process of buffalos breeding 

in Ganja-Qazakh zones


Abstract

This article deals about the using of industrial remainders on fattened of buffalos breeding in Shamkir region's "Qapanli" village farm. This is because the buffalos have great ability of using industrial remainders and turn the food into product. It also must be noted that it was used main selection works among the buffalos breeding in Ganja-Qazakh zones. That’s why there aren’t any mistakes in its exterior. The buffalos adopted very easily to the climate of Ganja-Qazakh and have great rapidly growing dynamic on Kur river territories. That’s why it gives great results breeding buffalos in "Qapanli" village farm. The investigation work was held in Shamkir region's "Qapanli" village farm "Zooengineering" faculty and in the laboratory of the department "Feeding and breeding of agricultural animals". During the investigation work it turned out that the digestion of nutritious food due to the help of rind of seed. The foods were analysed due to the chemical features of the food norm and on the special experiment of buffalos it was learned the digestion of nutrituous matters. 

Keywords: buffalo, fattened, industrial remainders, granule food, the flour of grape pip, the rind of seed, the 24 hours’ food, barley straw, senaj 

MƏQALƏNİ YÜKLƏ [413.49 Kb] (yüklənib: 33)

Baxış: 316
Redaktə et
Ünvan:
AZ1073, Bakı şəh., Yasamal r-nu,
Mətbuat pr., 529-cu məhəllə,
“Azərbaycan” Nəşriyyatı, 6-cı mərtəbə
Tel.: +994 50-209-59-68
        +994 99-808-67-68
        +994 12-510-63-99

© 2019 AEM
E-mail: info@aem.az