Arxiv
2024 2023 2022 2021 2020 2019 Arxiv

DOI: https://doi.org/10.36719/2707-1146/39/16-19

Rübayə Əbilova 

Azərbaycan Tibb Universiteti 

biologiya üzrə fəlsəfə doktoru

filosof8083@gmail.com

Firəngiz Quliyeva 

Azərbaycan Tibb Universiteti 

biologiya üzrə fəlsəfə doktoru

fquliyeva1@amu.edu.az  

Gülnarə Cəfərova 

Azərbaycan Tibb Universiteti 

biologiya üzrə fəlsəfə doktoru

xeyalcafarov4@gmail.com


ŞƏKƏRLİ DİABETİN PATOGENEZİNDƏ ŞAXƏLİ AMİN 

TURŞULARININ ƏHƏMİYYƏTİ


Xülasə

Hal-hazırda şəkərli diabet (ŞD) endokrin sistemi xəstəlikləri işərisində geniş yayılmasına, müxtəlif orqan və toxumalarda yaratdığı kliniki fəsadların ağırlıq dərəcəsinə görə aktual tibbi-sosial problem olaraq qalır. ŞD zamanı aminturşuların, xüsusilə də yan zənciri şaxəli olan aminturşuların metabolizmində ciddi dəyişikliklər baş verir. ŞD xəstələrində aminturşu metabolizminin xüsusiyyətlərinin öyrənilməsi məqsədilə eksperimental şəkərli diabet modeli yaradılmış 9 dovşanın qan plazmasında leysin, izoleysin və valin aminturşularının konsenrasiyası analiz edilmişdir. Dovşanlarda ŞD yaratmaq üçün alloksan-tetrahidrat nembutal (“Merk”) narkoz yolu ilə damar daxilinə yeridilmişdir. Alınan nəticələr göstərdi ki, leysinin, izoleysinin və valinin konsentrasiyası, müvafiq olaraq 55,2% (p<0,001), 32,9% (p=0,045) və 51,2% (p<0,001) kontrola nisbətən statistik əhəmiyyətli artmışdır.

Açar sözlər: şəkərli diabet, eksperimental dovşan modeli, leysin, izoleysin və valin


Rubaya Abilova 

Azerbaijan Medical University

  PhD in biology

filosof8083@gmail.com

Firangiz Guliyeva 

Azerbaijan Medical University

PhD in biology

fguliyeva1@amu.edu.az

Gulnara Jafarova 

Azerbaijan Medical University

  PhD in biology

khayascafarov4@gmail.com


The importance of branched-chain amino acids in the pathogenesis of diabetes


Abstract

Currently, diabetes mellitus (DM) remains an actual medical and social problem due to its wide spread among endocrine system diseases, and the severity of clinical complications it causes in various organs and tissues. During DM, there are serious changes in the metabolism of amino acids, especially amino acids with branched side chains. İn the blood plasma of 9 rabbits created experimental diabetes model was analyzed the concentration of leucine, isoleucine and valine amino acids in order to study the characteristics of amino acid metabolism in DM patients. Alloxan-tetrahydrate nembutal ("Merck") was injected intravenously under anesthesia to induce DM in rabbits. The obtained results showed that the concentration of leucine, isoleucine and valine increased statistically significantly compared to the control by 55.2% (p<0.001), 32.9% (p=0.045) and 51.2% (p<0.001), respectively.

Keywords: diabetes mellitus, experimental rabbit model, leucine, isoleucine and valine



MƏQALƏNİ YÜKLƏ [381.77 Kb] (yüklənib: 22)


Baxış: 192
Redaktə et
Ünvan:
AZ1073, Bakı şəh., Yasamal r-nu,
Mətbuat pr., 529-cu məhəllə,
“Azərbaycan” Nəşriyyatı, 6-cı mərtəbə
Tel.: +994 50-209-59-68
        +994 99-808-67-68
        +994 12-510-63-99

© 2019 AEM
E-mail: info@aem.az