DOI: https://doi.org/10.36719/2707-1146/41/66-71
Aybəniz Hacıyeva
Dendrologiya Bağı/ PHŞ
aybi5589@gmail/com
ƏSL LAVANDA (LAVANDULA ANGUSTİFOLİA MİLL.) NÖVÜNÜN BİOMORFOLOJİ XÜSUSİYYƏTLƏRİNİN ÖYRƏNİLMƏSİ VƏ EFİR YAĞININ ALINMASI
Xülasə
Efir yağlarından xalq təbabətində istifadəsi çox qədim dövrlərə gedib çıxır. Efir yağlarının təsir mexanizmi onun tərkibindəki mürəkkəb kimyəvi birləşmələrdən asılıdır. Efir yağları uzun müddət saxlanıldıqda belə, öz keyfiyyətini itirmir. Tərkibində efir yağı olan bir çox bitkilər vardır ki, bunlardan biri də lavanda bitkisidir. Lavanda bitkisinin bütün hissələrində efir yağları toplanır. Lavandanın efir yağı antiseptik və sakitləşdirici təsirə malikdir. Bundan başqa stress, depressiya, əsəb yorğunluğu və yuxusuzluğun aradan qaldırılmasında istifadə olunur. Məqalədə Lavandula angustifolia Mill. növündən alınan efir yağının qaz-xromatoqrafiya üsulu ilə analizi və efir yağının komponent tərkibi verilmişdir.
Açar sözlər: efir yağı, lavanda, xromatoqrafiya üsulu, kimyəvi tərkibi, komponent
Aybaniz Hajiyeva
Dendrological Garden
Study of biomorphological characteristics of Lavandula angustifolia Mill. and
extraction of essential oil
Abstract
The use of essential oils in folk medicine dates back to ancient times. The mechanism of action of essential oils depends on the complex chemical compounds in its composition. Even when stored for a long time, essential oils do not lose their quality. There are many plants that contain essential oils, one of which is the lavender plant. Essential oils are collected in all parts of the lavender plant. Lavender essential oil has an antiseptic and soothing effect. In addition, it is used to eliminate stress, depression, nervous fatigue and insomnia. In the article are given the analysis of the essential oil obtained from the species of Lavandula angustifolia Mill. by gas chromatography method and the component composition of the essential oil.
Keywords: essential oil, lavender, chromatography method, chemical composition, component