Arxiv
2024 2023 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 Arxiv
Mehdi MEHDİYEV,
 AKTA

CAMIŞLARIN BAŞQA NÖV HEYVANLARDAN FƏRQLƏNƏN ƏSAS BİOLOJİ XÜSUSİYYƏTLƏRİ

Azərbaycanda camış südündən, xalqımızın çox sevdiyi keyfiyyətli turş süd məhsulları, qatıq, süzmə, qaymaq, dondurma, pendir, dadlı şor hazırlanır. Camış qatığı İnək və qoyun qatığından qatı, dadlı, yağlı və qiymətli hesab olunur. Camışın qatığı və ayranı yayda serinləşdirici təsir'göstərir, bəzi 
xəstəliklərə qarşı bunun profilaktik əhəmiyyəti vardır. Camış südü xüsusən, çay, qəhvə və şokalädla içildikdə çox ləzzətli olur. Hindistanda camış südündən yerli üsul ile «koa» deyilən xüsusi qatı, süd, yemək üçün «qi» deyilən ərinmiş yağ, qatıq, ayran və s. hazırlanır.
Azerbaycanda yerli inəklərin südü İlə müqayisə etdikdə, camışlarm südündən kobalt, mis, dəmir və s. mikroelementlerin iki-üç dəfə artıq olduğu müəyyən edilmişdir. Camış südü kalsium oksidi (CaO) və fosfor anhidridi (P20;) ilə- nisbətən zəngindir İd, bunun da körpə heyvanların inkişafı üçün böyük əhəmiyyəti vardır.


MƏQALƏNİ YÜKLƏ [132,66 Kb] (yüklənib: 22)

Baxış: 728
Ünvan:
AZ1073. Bakı ş., Yasamal r-nu,
Mətbuat pr., 529-cu məhəllə
“Azərbaycan” nəşriyyatı, 6-cı mərtəbə
Tel.:    +994 12 510 63 99
Mob.: +994 50 209 59 68
           +994 55 209 59 68
© 2019 AEM
E-mail:
[email protected], [email protected]