Arxiv
2024 Mehdi MEHDİYEV,
AKTA
CAMIŞLARIN BAŞQA NÖV HEYVANLARDAN FƏRQLƏNƏN ƏSAS BİOLOJİ XÜSUSİYYƏTLƏRİ
Azərbaycanda camış südündən, xalqımızın çox sevdiyi keyfiyyətli turş süd məhsulları, qatıq, süzmə, qaymaq, dondurma, pendir, dadlı şor hazırlanır. Camış qatığı İnək və qoyun qatığından qatı, dadlı, yağlı və qiymətli hesab olunur. Camışın qatığı və ayranı yayda serinləşdirici təsir'göstərir, bəzi
xəstəliklərə qarşı bunun profilaktik əhəmiyyəti vardır. Camış südü xüsusən, çay, qəhvə və şokalädla içildikdə çox ləzzətli olur. Hindistanda camış südündən yerli üsul ile «koa» deyilən xüsusi qatı, süd, yemək üçün «qi» deyilən ərinmiş yağ, qatıq, ayran və s. hazırlanır.
Azerbaycanda yerli inəklərin südü İlə müqayisə etdikdə, camışlarm südündən kobalt, mis, dəmir və s. mikroelementlerin iki-üç dəfə artıq olduğu müəyyən edilmişdir. Camış südü kalsium oksidi (CaO) və fosfor anhidridi (P20;) ilə- nisbətən zəngindir İd, bunun da körpə heyvanların inkişafı üçün böyük əhəmiyyəti vardır.
MƏQALƏNİ YÜKLƏ
[132,66 Kb] (yüklənib: 22)
Baxış:
728